海归网首页   海归宣言   导航   博客   广告位价格  
海归论坛首页 会员列表 
收 藏 夹 
论坛帮助 
登录 | 登录并检查站内短信 | 个人设置 论坛首页 |  排行榜  |  在线私聊 |  专题 | 版规 | 搜索  | RSS  | 注册 | 活动日历
回复主题   printer-friendly view    海归论坛首页 -> 海归商务           焦点讨论 | 精华区 | 嘉宾沙龙 | 白领丽人沙龙
  阅读上一个主题 :: 阅读下一个主题
作者 通知:《回 国 训 火 记》第十二集:《炒作概念、炮制盛宴》(中二)已经发表!   
所跟贴 旧制金银一两和现在不同,不是50克。 -- sr186 - (61 Byte) 2006-1-09 周一, 08:35 (17137 reads)
安普若
[博客]
[个人文集]

头衔: 海归元勋

头衔: 海归元勋
声望: 大师
加入时间: 2004/02/21
海归分: 4196257

文章标题: 这个问题简直太复杂了。看这里《究竟一斤即係幾多兩?同公斤(kg)又係點換算?》 (16053 reads)      时间: 2006-1-09 周一, 09:56   

作者:安普若海归商务 发贴, 来自【海归网】 http://www.haiguinet.com

今晚忽發奇想,究竟一斤即係幾多兩?呢個「斤」,同公斤(kg)又係點換算?點解唔見外國人用「斤」或「兩」呢個單位既?咁「斤」「兩」又有冇英文既呢?

查了一輪也搞不清楚,原來,中國內地同香港同台灣都係唔同架!仲要成日唔同!

話說響戰國至漢朝,1斤=250g
晉朝,因為政權衰格,諗下點可以收人多d糧賦(稅),所以逐漸將1斤既重量提高,等d人交既糧賦數字上無變,但實質越交越多,一路到唐朝,1斤~600g
之後一直到清朝,都維持係咁上下...

清朝時(1908年),頒布左統一標準,1斤=596.8g
那時,1石=120斤、1斤=16兩、1兩=10錢、1錢=10釐。
換句話說,石和斤間採十二進位,斤和兩間採十六進位,而兩、錢、釐間又採用十進位,都算騎呢。

民國,因為d人發現呢個咁既制度唔掂,同國際又接唔到軌,換算時好鬼煩,想一次過改晒佢。但因一時間改晒做「公制」又好似太快,於是,1928年整左個「市用制」出黎做過渡性質:
1市斤=500g=0.5kg公斤=10市兩
1市兩=50g
諗住咁樣一方面可以同舊制差唔多,另一方面同「公制」之間換算時冇咁煩(1kg公斤=2市斤)。
咁就用到家下,大陸普遍流通。當然有個別既人唔知因乜解究又用緊其他換算,咩一斤等於九、十、十三、十四兩等等,呢d係乜東東就不得而知喇。

至於台灣呢,因為一d歷史問題,大陸改用「市用制」時佢冇改,所以台灣同香港「原則上」都係用緊清朝時個舊制。不過,為方便唔駛計小數點,台灣又發明左個「台斤」。
1斤=600g

好喇,係咪睇到一頭霧水呢?我都搵資料搵到r晒頭...

簡單d總結,而家仲用緊既,分4種計法:

一)大陸官方、及普遍用
1市斤=10市兩
1市斤=500g
1市兩=50g

二)台灣普遍用
1台斤/日斤=16台兩
1台斤=600g
1台兩=37.5g

三)唔知咩地方普遍用(不得不提,連外國網頁、和香港旅遊網頁都係咁換算,所以我諗好普遍),出處唔知
1斤=16兩
1斤=604.8g
1兩=37.8g

四)營造庫平斤/庫平營造斤(即清朝那個,到現代傳統d既人仲用緊既)
1營造庫平斤=16營造庫平兩
1營造庫平斤=596.82g
1營造庫平兩=37.3g

公斤=kilogram(kg);克=gram(g);斤=catty;兩=tael;錢=mace

數習題:
拿,考下你,o向大陸用市斤買野買1斤7兩,同o向台灣用台斤買1斤7兩,咁邊度多呀?
ANS: 你實答係台灣多啦,因為台斤=600但市斤=500丫麻,我夠知啦!
真正戲肉出場--咁1斤8兩、同1斤9兩呢

後記:以我判斷,香港普遍用緊計法二,或計法三,呢個我估連街市個賣菜既都未必知真正既答案,不過,一定係計一斤16兩,歌仔都有得唱啦!「出左半斤力,想話law返足八兩」

其實,計我話,中國人真係好麻煩,連度量衡呢少少野都搞到咁唔拖唔水!最初就話諗住「市用制」係過渡性質,但過渡過左差唔多80年,都未過渡完,仲要搞到一鑊粥!各處鄉村各處例,就算係大陸而家都唔係全部人用「市用制」,你話幾失敗!最慘,係連長度換算都係咁亂,唔係下話!!!

人地外國同中國人做生意真係嘔血、自己去大陸買野真係要問清楚佢個斤係咩斤/兩係咩兩、照食譜煮食要睇下本書係邊度出、睇例如武俠小說等講起d人幾重幾高要睇清楚係咩朝代...古代d人買野,咪用d咩1兩銀,幾兩金呀咁既,我真係想像唔到佢地點換算,亂成咁,我諗d貨幣都會有影響。

好心啦,應該一早狠心d,一野轉做公制(十進制),搞乜q過渡丫!台灣、香港、澳門都應團結一致,要改齊齊改,齊齊同國際市場接軌,你話幾好呢!

作者:安普若海归商务 发贴, 来自【海归网】 http://www.haiguinet.com

相关主题
通知:《回 国 训 火 记》第十二集:《炒作概念、炮制盛宴》(中一)已经发表! 海归论坛 2005-11-15 周二, 03:31
通知:《回 国 训 火 记》第十二集:《炒作概念、炮制盛宴》(上)已经发表! 海归论坛 2005-8-07 周日, 04:22
通知:《回 国 训 火 记》第十二集:《炒作概念、炮制盛宴》(下)现在改为... 海归论坛 2006-5-25 周四, 06:21
通知:《回 国 训 火 记》第二十八集:《星雨心愿、情长梦短》(上)已经发表! 海归主坛 2010-2-20 周六, 14:20
通知:《回 国 训 火 记》第二十七集:穿越火线、香港初战——已经发表! 海归主坛 2008-7-12 周六, 21:31
通知:《回 国 训 火 记》第十七集:出境受限、计划生变(下)——下集已经... 海归主坛 2007-10-18 周四, 01:24
通知:《回 国 训 火 记》第十六集:艺术纵横、风雅商机(下)——XIA集发表! 海归主坛 2007-5-17 周四, 20:02
通知:《回 国 训 火 记》第十六集:艺术纵横、风雅商机(中)——中集发表! 海归论坛 2007-3-19 周一, 10:49

返回顶端
阅读会员资料 安普若离线  发送站内短信 发送电子邮件 浏览发表者的主页 QQ号码什么是QQ号码? MSN
显示文章:     
回复主题   printer-friendly view    海归论坛首页 -> 海归商务           焦点讨论 | 精华区 | 嘉宾沙龙 | 白领丽人沙龙 所有的时间均为 北京时间

论坛转跳:   
不能在本论坛发表新主题, 不能回复主题, 不能编辑自己的文章, 不能删除自己的文章, 不能发表投票, 您 不可以 发表活动帖子在本论坛, 不能添加附件不能下载文件, 
   热门标签 更多...
   论坛精华荟萃 更多...
   博客热门文章 更多...

海归网二次开发,based on phpbb